Home >> Forgóvillák, kapuk

Ha egy ajtó egyszer kinyílt …

Egy ajtó, egy kapu … mindenféle külön ellenőrző rendszer használata nélkül nem biztosítja a dolgozók, vendégek, látogatók ellenőrzött beléptetést. Ha egy ajtó kinyílt annyi ember megy át míg be nem csukódik, amennyi csak akar. Nincs olvasás, nincs ellenőrzés. Szinte lehetetlen megmondani, hogy ki is van bent.

Számos esetben követelmény az egy azonosítás – egy belépés megvalósítás. Közepes biztonsági szintig a forgóvillák szinte tökéletes megoldást biztosítanak.

A forgóvillák nagyon sokféle kivitelben, design-ban készülnek:

 • rozsdamentes vagy festett ház
 • egy lábú vagy keretes kivitel
 • szögletes vagy lekerekített forma
 • fém- fa- kő fedlap különböző beépített visszajelzővel
 • motoros vagy mechanikus kivitel
 • fix-, letörhető- vagy ejtőkarral
 • be és kültéri kivitel
 • csak forgóvilla vagy komplett beléptető vezérlővel
 • . . .

Ahány hely, (szinte) annyi igény

Forgóvillák kiválasztásánál nagyon sok szempontot kell figyelembe venni.

Sok esetben legfontosabb a környezetbe illő design (főleg irodaházak esetén), fontos az üzemelési zaj, kényelmes üzemeltetés biztosítása, míg más esetben a robusztus, mindent kibíró mechanikai kivitel a célszerű.

Alábbi képtárban pár általunk telepített típust láthat. Oldalakon keresztül írhatnánk az egyes típusok jellemzőit, alkalmazási javaslatokat illetve ellenjavallataikat.
Szeretne egy jól működő, igényeinek megfelelő beléptetést kialakítani? Vegye fel velünk a kapcsolatot és az átbeszélt igények függvényében biztosan megtaláljuk az igényeinek megfelelő megoldásokat!
Kapcsolat >>>

Speed-gate azaz gyors-kapu

A speed-gate-ek – főleg az üveg ajtós változatok – az  irodaházak elegáns recepciójánál kerülnek alkalmazásra.
Többféle kivitele létezik: forgó üvegajtóval, össze záródó üveggel, dupla zsilip kivitelben…

Természetesen létezik ipari változat is rozsdamentes ajtókerettel

A rossz irányból történő áthaladást és több személy áthaladását optikai sorompók figyelik. Tiltott használat esetén kapu riaszt és az ajtók visszazárnak.

Működés szempontjából lehet folyamatosan nyitva tartó (csak riasztás esetén zár be az ajtó) és vezérelt változat is melynél az ajtó minden azonosítás után nyit és zár. Ennek gyakorlati előnye van. A az ismeretlen felhasználók – vendégek – a nyitott ajtó esetén azt hiszik szabadon mehetnek és emiatt rájuk zár a kapu. Zárt ajtó esetén tudatosul bennük, hogy nem szabad az áthaladás, vagy azonosítaniuk kell magukat (pl. kártya), vagy az recepcióhoz kell fáradniuk.

Speed-gate (gyors kapu) alkalmazásának előnye, hogy gyors egymás utáni azonosítás alatt a kapu nem záródik vissza, nagyon sok ember áthaladását tudja biztosítani.

Tűzriasztás – vészhelyzet esetén a kapuk automatikus nyitásával biztosítható a menekülési útvonal.

Speed-gate további előnye, hogy megfelelő szélességi méret esetén biztosítja a mozgáskorlátozottak számára, az átjutás lehetőségét. Ugyanígy biztosítja a takarítók, kézikocsival közlekedők számára az egyszerű áthaladást.

Mozgáskorlátozott kapu

Forgóvillát kerekes székkel, kézikocsival (újság kihordás, büfé – konferencia tálalás … ) nem lehet használni. Mindenképpen biztosítani kell a szabad átjutás lehetőségét. Egyúttal a mozgáskorlátozott kapuk szokták biztosítani a menekülési útvonalat is.

Mozgáskorlátozott kapu létezik kulcsos, vezérelt záras és motoros kivitelben is. Kinézetben is számos design létezik a kecses rúdtól a robusztus henger alakig.

Kiválasztásánál a kinézeten kívül a mindennapi használatot kell figyelembe venni. Ha csak nagyon ritkán (pl szinte csak a takarítók) használják és az őrszemélyzet közelében van, akkor kulcsos zárású is elfogadható.
Napi 1-2 használat esetén – főleg ha nem mozgáskorlátozottak használják – ahol az őr vagy a recepciósok közelben vannak a vezérlet változat javasol.
Ahol a kényelmes, elegáns működés a cél ott mindenképpen a motoros változat kiválasztása célszerű

Korlátok

Forgóvillák, kapuk sok esetben nem a teljes teret választják le. A szabad részeken történő áthaladásokat meg kell akadályozni, mert akkor az egész mechanikus beléptetés lényegét veszti. Ez akár építészetileg, akár bútorzattal kivitelezhető.

Legegyszerűbb megoldás korlátok használata. Ez lehet helyszínre gyártott vagy elemekből összeilleszthető. Utóbbi előnye a könnyebb szerelhetőség, könnyebb alkalmazkodás, gyorsaság. A kész elemekből – mint egy lego-ból – a helyszíni igényeknek megfelelőt lehet összeállítani.
(megj. a fenti forgóvillák képeinél is ilyen korlátok láthatók)

Egyéb mechanikus beléptető elemek

A fenti összefoglaló messze nem teljes. Talán kis ízelítőt ad a mechanikus beléptető elemek lehetőségeiről.

Egyet megígérhetek. Ilyen forgóvilla installációt tőlünk nem fog látni:

"érdekes" forgóvilla installáció

Ha kérdése van vagy konkrét feladatot kell megoldani, kérem keressen.
Kapcsolat >>>

egy hozzászólás
Szóljon hozzá, várjuk véleményét. »

 1. Tisztelt cím,

  Éttermünk részére keresek egy egyszerű kivitelezésű, beléptető forgóvillás kaput, amivel a toalettek használatát szeretnénk kontrollálni. Egy árbarát berendezés érdekel. Elképzelésünk szerint vonalkód olvasóval működne, a vonalkódot tartalmazó “blokkhoz” a vendég a pultnál történő fizetés alkalmával jutna hozzá. Javaslatukat , ötletüket, árajánlatukat a fent megadott e-mail címre várjuk. Köszönettel Németh Szilvia